5 óvintézkedés, amit érdemes megtenni utazás előtt

Utazás alkalmával gondoskodjon otthonáról!Beköszöntött az ősz és sokan erre az időszakra időzítik az éves szabadságukat, egy hosszabb utazást és hagyják maguk mögött az otthonukat. A nyarat követő csapadékosabb, viharos időjárás, valamint az üresen hagyott otthonok egyaránt növelik a nem várt események bekövetkezésének kockázatát, melyeket jobb elkerülni.

Milyen óvintézkedéseket tegyünk, mielőtt hosszabb időre magára hagyjuk otthonunkat? Összeállítottuk azokat a fontos tennivalókat, amiket mindenképp érdemes megtenni, mielőtt útnak indulunk:

  1. Fontos, hogy amit csak lehet, áramtalanítsunk vagy kapcsoljunk ki. Legyünk alaposak, sétáljunk végig a lakásunkban és ahol lehet, húzzunk ki minden elektromos berendezést (pl. TV, mosógép, hűtő, villanybojler, számítógép, kávéfőző, stb.) a konnektorból. A „standby” üzemmódban lévő készülékeket is vonjuk ki a működésből amíg távol vagyunk, ezzel energiát spórolunk és egy esetleges villámcsapás káros következményeitől is megóvhatjuk a készülékeket.
  2. Nem kell, hogy mindenki tudja, hogy nem vagyunk otthon! Legyünk előrelátóak, és lehetőleg ne beszéljünk senkinek sem arról, hogy hány napig nem leszünk otthon. Ezen a téren maradjunk tudatosak a közösségi médiumok használatában is. Ha élménybeszámolót szeretnénk tartani, célszerű hazatérésünk után fotókat megosztani a “nagyközönséggel”.
  3. Fontos, hogy az idegeneknek ne tűnjön fel, hogy otthonunk üresen áll. Célszerű a családunk valamelyik tagjának kulcsot adni, hogy gondozza a növényeket, ürítse ki a postaládánkat, kertes ház esetén rakja ki a kukát, vagy söpörje össze a kapu előtt felgyűlt falevelet, amíg távol vagyunk. Így a házban/lakásban napi szinten lesz mozgás, és senkinek nem fog feltűnni, hogy az otthonunk egy ideig üresen áll.
  4. Ne csak a beázástól, a hívatlan vendégektől is óvjuk lakásunkat! A nagy sietségben ne csak arra figyeljünk, hogy minden ruhát bepakoltunk-e, hanem arra is, hogy minden ablak, ajtó, nyílászáró és lehetséges behatolási pont zárva legyen. Ha van, ne felejtkezzünk el a pince, garázs vagy a melléképületek nyílászáróinak ellenőrzéséről se. Biztonságunkat tovább növelheti, ha ingatlanunkba riasztóberendezést, vagy távolról is követhető kamerákat szereltetünk, esetleg távfelügyeletet kérünk egy biztonságtechnikai cégtől.
  5. Fontos, hogy rendelkezzünk otthonbiztosítással, és figyeljünk oda minden fontos feltételre, ami kizárja, vagy csökkenti a kártérítést. Ilyen lehet például, ha a kapkodásban véletlenül nyitva hagyjuk az ablakot, a következő nap pedig eláztatja a lakást az eső. Ebben az esetben hiába van beázás ellen biztosításunk, az ablakon át történő vizesedésre az alapkonstrukciók nem nyújtanak fedezetet.

Ha ezeket a lépéseket kipipálta, akkor nincs más hátra, mint élvezni utazása minden pillanatát. Akár pihenni, akár üzleti útra indul, otthona így biztonságban lesz.

Kössön lakásbiztosítást online az E-Otthonbiztositas.hu portálon, ahol összehasonlíthatja több hazai biztosító minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás (MFO) ajánlatát, sőt az önnek leginkább megfelelőt akár azonnal meg is kötheti.

Kellemes és biztonságos utazást kívánunk!Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2022.09.16
PoweredBy: SK Trend Kft