Nőtt a forgalomba helyezett személygépkocsik száma
Márciusban 7494 személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 19,3 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben a hónapban, míg az első negyedévben 19 688-at, 15,4 százalékkal többet, mint egy éve - írja az MTI.

Az Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) értékelése szerint a személyautók piacának bővülése az első három hónapban némileg gyorsabb az előzetes becslésnél, de a piaci trend becsléséhez meg kell várni az első félév eredményeit. Bíznak abban, hogy folytatódik a magán vásárlók gyorsuló visszatérése és a vállalati gépjárművek cseréje is tovább erősödik.

A márciusban forgalomba helyezett kishaszonjárművek száma 1916 volt, ami 22,0 százalékos növekedés a tavaly március képest, az első negyedévben pedig 4740 kishaszonjárművet helyeztek forgalomba, ami 13,8 százalékos bővülés.

A márciusban forgalomba helyezett 472 nagyhaszonjármű 13,7 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál. Az év első negyedévében 1231 nagyhaszonjármű került forgalomba, ami 17 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

A márciusban forgalomba helyezett 20 autóbusz 31 százalékos csökkenés a tavaly márciusihoz képest. Az év első három hónapjában 142 busz került forgalomba, 94,5 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

Az MGE kitért arra is, hogy a magánvásárlók inkább a használtautó-kínálatból elégítik ki igényeiket, és valószínű, hogy a céges vásárlások egy része is magánvásárlásnak tekinthető, csak az általános forgalmi adó (áfa) visszaigénylése miatt kerül az adott autó céges vásárlási körbe.

A kishaszon jármű piac növekedésének lassulása visszafordult és az első két hónap után 10 százalékos növekedést mutat, ami meghaladja a várakozásaikat. A piac komolyabb értékelésével itt is érdemes megvárni legalább az első félév végét. A nagyhaszon járműveknél a visszaesés sem értékelhető még, itt enyhe piaci növekedést várnak az év folyamán - írták.

Márciusban 207 motorkerékpárt helyeztek forgalomba, 1,4 százalékkal kevesebbet, mint tavaly ugyanebben a hónapban. Az első 3 hónapban a forgalomba helyezett motorkerékpárok száma 407 volt, ami 6,3 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Az MGE értékelése szerint a piac továbbra is gyenge, de jó eredménynek tartják a márciusi emelkedést.

Az egyesület ebben az évben összesen 80 ezer személygépkocsi, 18 ezer kishaszonjármű, 5700 nagyhaszonjármű, 2200 motorkerékpár és 600 autóbusz forgalomba helyezésére számít.

Forrás: Biztosítási szemle



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft